Niin siis mistä olikaan kysymys?

 Mikä ihmeen kulttuurihyvinvointi?

Kulttuurihyvinvoinnilla (engl. art, health and wellbeing, creative wellbeing) tarkoitetaan taiteen ja kulttuurin merkitystä osana hyvää elämää.

Kokemus taiteen ja kulttuurin hyvinvointia lisäävistä vaikutuksista on yksilöllisesti tai yhteisöllisesti jaettua. Henkilö voi olla samaan aikaan sekä tekijä osallistumalla taiteelliseen toimintaan että kokija pysähtymällä muun tekijän teoksen äärelle.

Miksi se on tärkeää?

Ihmisellä on tarve tulla kuulluksi ja kohdelluksi aktiivisena toimijana. Kulttuurin ja taiteen kautta identifioidumme osaksi jotakin itseämme suurempaa jatkumoa. Elämisen merkityksellisyys ei synny pelkästään passiivisesta olemassa olosta, muiden määrittelemästä suorittamisesta tai materiaalisesta yltäkylläisyydestä.

YK:n ihmisoikeuksien julistus takaa jokaiselle ihmiselle oikeuden päästä osalliseksi kulttuurista ja taiteesta sekä tekijänä, että kokijana (Ihmisoikeuksien julistus, 27. artikla, 1948) Taide ja kulttuuri liittyvät ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvän elämän kokemukseen. 

Taiteella ja taiteellisella toiminnalla on vaikutusta myös fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen sekä onnellisuuden kokemukseen. Taiteen ja taiteellisen toiminnan on todettu voivan ennaltaehkäistä erilaisia sairauksia sekä auttavan esimerkiksi kuntoutuksessa. (WHO, 2019)

Taiteen avulla kehitettävien luovien lähestymistapojen merkitys yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisijana on myös huomioon otettava keino kohdatessamme esimerkiksi uudenlaisia työelämän, sosiaalisen oikeudenmukaisuuden sekä ilmastonmuutoksen ja luontokadon haasteita.

 Missä sitä on?

Missä vain, missä on ihmisiäkin! Tai ainakin pitäisi olla. Parhaiten kulttuurihyvinvoinnin merkitys tunnistetaan tällä hetkellä ainakin sote-alalla, jossa muutenkin tiedetään ihmisen olevan monimutkainen kokonaisuus erilaisine tarpeineen. Kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla kulttuurihyvinvoinnin merkitystä ja mahdollisuuksia ei vielä kuitenkaan aina osata huomioida. Unelmani on, että jonakin päivänä taide ja kulttuuri läpäisevät yhteiskunnan rakenteita toimialasta riippumatta.

Taide ja kulttuuri osana sote-alaa








---

Lähteet:

YK:n Ihmisoikeusjulistus, 1948

What is the role of the arts in improving health and well-being? A scoping review, 2019, WHO:  https://www.euro.who.int/en/publications/abstracts/what-is-the-evidence-on-the-role-of-the-arts-in-improving-health-and-well-being-a-scoping-review-2019

Taikusydän: https://taikusydan.turkuamk.fi/

Laitinen, Liisa. Näkökulmia Taiteen ja kulttuurin terveysvaikutuksiin, 2017:  https://www.sitra.fi/artikkelit/nakokulmia-taiteen-ja-kulttuurin-terveysvaikutuksiin/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Origamibarometri eli koko arvon parvi

Väri(s)tystä